Yavuz Hakan Tok’tan Bir “Çoban Yıldızı”nın Hikâyesi

Bir “Çoban Yıldızı”nın hikâyesi

Dostum Serhat Hacıpaşalıoğlu, bana Melih Kibar’la ilgili bir projeden bahsedip birlikte çalışmak isteyip istemeyeceğimi sorduğunda tereddütsüz kabul ettiğim o günü dün gibi hatırlıyorum.

 

 

Kendimi bildim bileli Melih Kibar bestelerini hep sevmiştim. Çok sevdiğim bir müzisyenin hayatını ve eserlerini yakından incelemek, araştırmak ve derleyip toparlayıp yazmak, neresinden baksanız heyecan vericiydi. Kolları sıvadıktan bir süre sonra farkettim ki benim sevdiğim Melih Kibar, buzdağının görebildiğim kadarıymış sadece. Çok daha fazlası varmış. Bilmediğim ya da bilsem de onun olduğunu fark etmediğim besteleri, film, dizi, oyun, reklam müzikleri... El verdiği, yolunu açtığı, dost safına kattığı nice müzisyen... 

 

Müzisyen Melih Kibar’dan ayrı yere konulamayacak, coşkuları, tutkuları, öfkeleri, kırgınlıkları, muziplikleri, zaaflarıyla herkes kadar, hepimiz kadar insan Melih Kibar...

Hayatları boyunca çok şey başarmış, adını afişlere, kitaplara, dergilere, gazetelere, plaklara, kasetlere, anılarımıza yazdırmış insanlar gözümüze bizden çok büyük, çok yüksek, çok erişilmez görünür ya... Ben de Melih Kibar’ın ölüm haberini duyduğumda, kocaman bir adamın daha göçüp gittiğini sanmıştım. Meğer sadece 54 yaşındaymış öldüğünde. Çok kısa sürmüş hikâyesi aslında. Anlatması çok uzun sürecek, çok kısa bir hikâye...

 



Türkiye’nin sayılı pop müzik tarihi arşivcileri ve araştırmacılarından biri olan Yavuz Hakan Tok, 29 Ocak 1969 tarihinde Artvin’de doğdu. İstanbullu bir ailenin çocuğu olmasına rağmen, babasının mesleği nedeniyle çocukluğu Türkiye'nin farklı şehirlerinde geçti.

Yavuz Hakan Tok, 1999 yılında Bir Zamanlar adlı internet sitesinde müzik yazıları ve albüm eleştirileri yazmaya başladı. Müzik ve eleştiri yazıları, Zip İstanbul, Koara, İkinci Kanal, Caretta, Mezun Life, Popüler Tarih dergilerinde, Bugün gazetesi ve Milliyet Gazetesinde yayınlandı.

2012 Ocak ayından bu yana Milliyet Sanat dergisi ve 2014 Aralık ayından bu yana Ses dergisnde düzenli olarak ve Milliyet Gazetesinde hafta sonu eklerinde zaman zaman müzik yazıları ve röportajları yayımladı.

Yavuz Hakan Tok, Hayat Müzik ve Müzik On Air adlı internet sitelerinde, Milliyet Sanat dergisi internet sitesinde ve kişisel blogunda düzenli olarak müzik yazıları yazıyordu. Ayrıca yazdığı kitaplarından “Acıların Kadını Bergen” bir çok kitap satış platformunda satıştayken, diğer kitabı Melih Kibar biyografisi olan İstanbul Özel Alman Lisesi İdare Derneği tarafından, okulun 150. yıl kutlamaları çerçevesinde, bir arşiv çalışması olarak gerçekleştirilmiş “Çoban Yıldızı”nı Alman Liseliler Derneği sitesinden pdf olarak indirebilirsiniz. Şuan Radyo D’de çok dinlenen “Yeter ki Müzik Olsun” adlı radyo programı yapmaktadır.